Технически разяснения на сайта и тренировъчните програми

Пламен Томов е администратор на сайта fitnesinstruktor.com и той се грижи всеки ден да имате достъп до всичко, да си ползвате съдържанието с усмивка и удоволствие ? От много години работим заедно с него и му звъня ВИНАГИ, когато има някакъв проблем, било то в 2 през нощта или на Коледа!

Всеки сайт е задължително да има администратор. Грижовен човек с много опит, който само с един поглед, разбира какъв е проблемът и ЗНАЕ какво точно да направи, за да го оправи (фиксне, както му казват IT-тата ?).

Сайтът е създаден с WordPress, вид свободен софтуер с отворен код за създаване на уебсайтове и блогове. Към април 2016 26,3% от всички уебсайтове на света, чието управление на съдържанието е известно, използват този софтуер. Информация от януари 2015 г. сочи, че повече от 23,3% от най-популярните 10 милиона уебсайтове сега използват WordPress. С други думи, fitnesinstruktor.com използва един от най-популярните софтуери за създаване на уебсайтове ?

Предимствата да се използва масов софтуер е, че ако възникне проблем, милиони хора по света са засегнати и програмистите се стараят да отстранят проблема възможно най-скоро.

От друга страна, тъй като този софтуер се използва от милиони хора и бизнеси по света, всяко обновяване, се прецизира хиляди пъти преди да бъде пуснато в експлоатация.

Случва се понякога да има проблеми след инсталиране на нова версия на софтуера. Понякога проблемите са невидими за крайните потребители и ние ги оправяме своевременно.

Последният видим проблем възникна на 9 ноември 2019 г., когато бутонът за влизане в потребителските профили не се виждаше. Не чакахме ново обновление, за да се фиксне този проблем, свързахме се с програмист, който работи като външна фирма при мен и той за няколко часа оправи проблема.

Обновяването на софтуера е задължително, тъй като новостите предлагат по-удобно използване на потребителите, както и защита! По-старите версии на даден софтуер, по-лесно се разбиват от хакери и сайтът започва да не работи добре. Това е и причината задължително да правим обновяване, щом има нова версия на софтуера.

За да бъде публичен сайтът fitnesinstruktor.com той трябва да се качи на определен сървър, който да се грижи за неговата сигурност и достъпност. На теория сайтът може да се хоства от всеки компютър с интернет, но, когато става въпрос за професионално хостване, е добре да се използва специална компания, която предлага хостинг услуги.

С други думи, сайтът се помещава на сървър, до който всички потребители имат непрекъснат достъп.

Използваме услугите на най-голямата хостинг компания в България, където имаме собствен сървър, а не споделен, на който са качени 100 сайта. Компанията се грижи за сървъра, на които е качен сайтът, денонощно. Обслужването на клиенти също е денонощно. За изминалите години, си спомням само един случай, при който хостинг компанията ми имаше проблеми и сайтът ми беше недостъпен за известно време. Винаги отстраняват проблемите за часове, най-често в рамките на час.

Тъй като знам, че на моя сайт има много потребители непрекъснато, не мога да си позволя хостинг без денонощно обслужване!

Всяка сутрин щом се събудя, първото нещо е да отворя сайта, за да проверя дали всичко е наред ? Едва тогава продължавам със задачите за деня.

Ако се случи някой ден да не можеш да влезеш в сайта ми, драсни ми имейл на studio@fitnesinstruktor.com , за да ми кажеш, че не работи ? Да не работи сайтът означава въобще да не можеш да влезеш в него. Все едно не съществува. Възможно е някоя сутрин да пропусна да проверя сайта.

Ако се случи да ми пишеш, че сайтът е паднал и не работи, моля, напиши ми на коя дата и в колко часа се случва това. Също, сподели с мен каква операционна система използваш (Windows, Linux, MacOS, Android, iOS), както и браузърът, с който се опитваш да го използваш: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera, Safari или друга.

Тази информация е много полезна на специалистите, които търсят проблемът как е възникнал.

За платените тренировъчни програми, които достъпваш чрез своя индивидуален акаунт, използваме услугата на VIMEO. Това е най-популярната услуга за защитени видеа в света. Използва се от всички в света, които искат да предлагат платени онлайн програми.

Не е възможно да използвам YouTube за платените програми, защото там няма как да защитя видеата, така че един човек да си купи програма и да изпрати линкове с видеата на още 100.

Най-популярните треньори и професионалисти, които аз следя и използват VIMEO: Marie Forleo, Katy Bowman, Nutritious Movement, Zuzka Light и много други. Курсовете на Мари са на стойност над $2000. Ако има по-добър вариант за видеа, е сигурно, че ще го използва.

VIMEO е платформа, която позволява да се защитят видеата, така че да се възпроизвеждат на един сайт. Когато говорим за платени програми, защитата на видеата е много важна. Няма как да пусна видеата в YouTube и след това те да се разпратят на още хиляди хора.

Безплатните ми видеа публикувам в YouTube, защото искам да ги споделяте и да стигнат до възможно повече хора ? Вярвам в каузата здраве и това е причината на сайта ми да има стотици безплатни тренировки и безплатни тренировъчни програми за години наред. Като започнем от програмата за Начинаещи и минем през десетките програми за напреднали и супер напреднали.

Някои хора споделят, че тренировките качени във VIMEO им засичат. Разбирам и има причина това да се случва.

Има 2 изисквания, за да може човек спокойно да гледа тренировките от платените програми:

1. Да ползва сравнително ново устройство – телефон, таблет, компютър, лаптоп, телевизор с интернет. Тъй като видеата са качени във високо качество, а да речем преди години HD видеото не съществуваше, няма как компютър на 10 години да възпроизвежда видео снимано в HD качество.

Преди известно време обнових изцяло снимачната си техника, защото искам да ти предоставя видеа с най-високо качество. За мен е изключително важно да получаваш продукти на световно ниво!

Да, снимала съм видеа в старите ми квартири, в парка, в хотелската стая с телефон, с ниско качество и как ли не, но, смятам, че от уважение към теб, съм длъжна да се развивам и да ти предлагам само НАЙ-ДОБРОТО!

Затова от доста време снимам тренировки само в моето студио, с техниката ми, за да имаш ти тренировки с отлично качество ?

2. Да имаш добра международна интернет връзка. Сървърите на VIMEO се намират извън България. Поради тази причина, за да се възпроизвеждат видеата нормално, ти е необходим международен интернет с добра скорост. И да, интернетът в България е добър, но често интернет доставчиците пускат нет с отлична вътрешна скорост и с много бавна международна скорост. Това е и причината видеата понякога да ти засичат.

Имаме няколко решения за тези моменти, когато видеата ти засичат.

– Ако ти засичат още от първия ден, в който си купиш програмата, вероятно причината е в устройството. Опитай да си пуснеш тренировките през друго устройство. На детето, мъжа ти, някой приятел. Без значение телефон, таблет, компютър. Но е важно да се свържеш на същия интернет, на който ти засичат видеата. Ако на другото устройство видеата се възпроизвеждат без проблем, значи твоето устройство няма капацитета да ги възпроизвежда.

Опитай да намалиш качеството на видеата през настройките и пак ги пусни:
540p е добра резолюция, така че да виждаш тренировките и да не ти засичат видеата.

– Ако устройството, на което пускаш видеата е ново (до 3-4 години), причината вероятно е интернетът. Как да провериш? Отиди в офиса/на гости у приятелка/пусни си мобилния интернет на телефона, а не домашния wi-fi. Ако видеото тръгне без проблем, домашният ти интернет не е с добро качество или в момента много хора в сградата са се “закачили” да го използват.

Ако можеш да свържеш устройството си с кабел към рутера, със сигурност видеата ще ти вървят много по-добре! Безжичната интернет връзка е много нестабилна и ако случайно някой съсед си пусне видео, докато ти тренираш, е възможно тренировката да ти спре. Или, ако някой съсед има силен бейбифон, заглушава твоя рутер. Ако си на кабелен интернет, това няма да ти се отрази, че да ти спре видеото. Ако не можеш да пуснеш кабелен интернет, е добре да тренираш в стаята, в която се намира рутера, за да може устройството ти да е по-близо до него.

Ако много хора вкъщи едновременно използвате интернета в момента, например детето гледа филмчета на таблета, мъжът гледа мач на лаптопа, едва ли ще можеш и ти да гледаш тренировките. Освен, ако не си взела най-високия пакет от интернет доставчика си.

Случва се да получавам писма, в които пише “Руми на мен всичко друго ми върви, само твоите тренировки не”. Разбирам, но обикновено всичко друго използва вътрешен интернет, а не международен, нормално е да върви. Често в ежедневието си гледаме видеа в български платформи, новини и т.н. Различно е, когато се гледат видеа във VIMEO, но както споделих, това е единственият работещ вариант, който се използва от целия свят.

Това са единствените 2 ситуации, при които видеата може да засичат.

И при двете ситуации, намаляването на качеството на видеото (настройката по-горе), дава резултати.

Имай предвид, че ние не може да направим видеата за едни потребители да вървят нормално, за други да забиват. Ако видеата са счупени и не работят, ако сайтът има проблеми, ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ (аз също, защото съм потребител на сайта) ще са засегнати, не само отделни потребители.

Ако отделни потребители имат трудности, то причината е в съответния потребител.

Важно!!! Ако видеото вече ти е забило, недей да натискаш повече бутона пускане или пауза. Излез от тази страница и влез отново в нея. Намали резолюцията на видеото и го пусни отново.

Ние следим сайта ежедневно и знаем, че той има капацитет за три пъти повече потребители. ВИНАГИ се подсигуряваме с допълнителни ресурси. Осигуряваме тройно повече ресурси отколкото потребители има всяка програма.

Ако имаш въпроси или трудности, пиши ми на studio@fitnesinstruktor.com . Помагаме на всеки, който има трудности с програмите. Разпитваме какви са трудностите, докато намерим проблема и предложим решение ?

Сайтът ми е жив организъм ? Непрекъснато качвам нови статии, видеа, отзиви от клиенти. Като всеки жив организъм, той има нужда от грижи и е възможно понякога да има неизправност.

Дори най-големите компании понякога имат технически предизвикателства.

Преди няколко месеца, GOOGLE Calendar се “счупи” и около 24 часа милиарди потребители по света нямаха достъп до информацията си. Много пропуснати срещи, полети, възможности. Но, GOOGLE Calendar е един от най-страхотните календари на света и няма как да не простим тази трудност на всички хора, които се грижат за него.

Преди около месец и половина VIES – European Commission – Europa сайтът беше паднал. Това е сайт, който се използва от цял свят за сверяване на данни на компаниите регистрирани по ДДС. Сайтът не работеше повече от седмица и бизнесът беше в хаос.

Преди няколко месеца VIMEO имаше проблем в Германия и видеата ги нямаше за около седмица. Цяла Германия беше без VIMEO. Те самите обявиха тази новина в Туитър и съобщиха, че търсят решение.

Давам тези примери, за да обясня, че понякога човек е направил всичко, което зависи от него, но нещата се случват по друг начин.

Пиши ми на мейла studio@fitnesinstruktor.com да намерим твоето решение, ако имаш трудности ?