Зеленчуци и Отслабване

Опитайте във всяко хранене да включите зеленчуци и по този начин значително ще намалите калориите, които консумирате. Отслабването е процес, при който приемате по-малко калории/енергия от колкото харчите и тогава тялото ви се обръща към своите запаси и започва да ги използва за енергия, което води до намаляване на теглото.

Зеленчуците са прекрасна храна, която доставя на тялото витамини, минерали и фибри. Зеленчуците са обемни, а в същото време не са калорични. Например 1 кг спанак има 230 калории, а кг хляб има приблизително 2400-2800 калории. Прочетете повече за енергийната плътност на храните (на английски е) и как това помага за намаляване на теглото.

Например, Шопска салата преди основното ястие, ще запълни корема ви, ще намали глада и след това няма да имате желание (и място) за по-калоричната храна.

Зеленолистните зеленчуци се грижат за нормалната киселинност на урината, особено ако консумирате големи количества протеин. Това е важно, за да имате здрави бъбреци.

Фибрите във зеленчуците помагат за намаляване на холестерола (лошия LDL) и желанието за сладко. Ако често ви се яде сладко, задължително включете зеленчуци към всяко хранене, както и леки закуски, които да са само зеленчуци.

Идеи за зеленчукови следобедни закуски:
Морковени пръчки потопени в сок от лимон, вода и сол – изключително свежо и вкусно.

Пресни червени чушки – имат сладък вкус, когато са добре узрели.

Авокадо

Краставица

Селъри (различно е от нашата целина, макар да има същия вкус и име на английски). Вече се продават стъбла от селъри, които са много сочни и свежи.

Листа от айсберг, могат да се ядат и без да са на салата. Вземате си една зелка айсберг и си я белете и хапвайте.

Тиквичките могат да се хапват и сурови, с малко сол.

Ако не обичате зеленчуци, как да ги заобичате?
Направете списък с всички зеленчуци, които се сещате и ще видите, че има такива, които обичате. Или яжте готвени зеленчуци. Например всяко ястие, което готвите добавяйте зеленчуци. Ако правите пържоли на тиган, добавете в тигана гъби, лук, морков, тиквичка, грах (и други по избор, без картофи и ориз) и ще видите, че пържолите ще станат по-ароматни.

Яжте зеленчуците сурови или леко сготвени, ако е възможно.

Опитайте за 1 седмица да добавите зеленчуци към всяко хранене и след това оценете разликата, със сигурност ще сте отслабнали без да сте се лишавали и броили калории.