Смути с манго

Това е едно от любимите ми смутита. Вчера измерих спанака, но обикновено го слагам на око.

smuti-s-mango-1

Смути с манго
70 г спанак (не се усеща в тази комбинация)
1 манго (понякога попадам на огромни и става още по-Мангово)
1 лимон
30 г семена/ядки – може да се пропусне
150 мл вода

smuti-s-mango-2

Тази комбинация е много добра за прокарване на зелении на деца, които не ги обичат. За всеки случай да се сложат само 3-4 листа спанак, все от някъде трябва да се започне 😉

смути

В блендера се слага спанака и се блендира няколко пъти. Ако искам семена или ядки, добавям ги втори и блендирам докато стане хомогенна смес. Ядки и семена не слагам често, а само когато искам по-хранително смути, с тях става и по-гъсто. Ако знам, че ще добавям ядки или семена, накисвам ги предварително. Виж защо тук.

Добавям лимона без кората и семките. Блендирам няколко пъти. Накрая добавям мангото нарязано на парченца. Запазвам част от мангото за добавяне накрая, така че да има малки хапки от него.

нарязано манго

Мангото не може добре да се отдели от костилката (или поне аз не знам как), затова накрая хващам костилката с ръце и я стискам над блендера, пуска мнооооого сок, който иначе ще остане по костилката.

Оставям малки хапки манго в смутито, които блендирам съвсем леко накрая, за да стимулирам дъвчене докато пия смутито.

smuti-s-mango-5

Храносмилането започва в устата и е добре всяка храна да се обработи със слюнка. Смутито се пие сравнително бавно като се имитира дъвчене, за да се отдели слюнка. А за да не дъвча като кобила на празна ясла, оставям малки хапки, така и да забравя да дъвча смутито, по инстинкт започвам да дъвча 🙂

Вкусът на това смути е леко сладък, леко кисел. Ако сложиш мед или друг подсладител не се получава добре. Според мен сладките смутита не са вкусни, не знам защо, но колкото по-сладки са, толкова им се разваля вкуса.

Как да позная узрялото манго?
Когато го стиснеш, пръстите трябва да потъват леко. Ако е твърдо – не е вкусно!