Отслабване Ади

отслабване с Хашимото

Прекрасни, мотивирам ви с разказа на Ади за нейната промяна. Ади има автоимунно заболяване, Хашимото, каквото имам и аз. Отслабването е по-трудно с него, ако е съпроводено с хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), което означава, че се забавят метаболизма и всички процеси в тялото.

Любимите храни на Ади са ориз, спагети, нудли, зеленчуци, ястия с кайма и за закуска палачинки 🙂 Да, възможно е да се отслабне с тези храни, възможно е и да си здрав и в супер форма. Просто трябва да избираш храни източници. Споделих на Ади моя опит с Хашимото и че хранене без глутен често се отразява супер и тя сама избра да изготвя хранителен план без глутен. Не притискам клиентите да ядат или да не ядат нещо, само информирам, а всеки решава за себе си. Казалава съм го много пъти, че да се спре глутена е супер лесно, даже няма и да забележиш, че го няма 🙂

Добре е да се изключат и млечните при Хашимото, или поне да се заменят с такива от козе и овче мляко (виж защо тук), но само кисело мляко да остане, защото сиренето и кашкавала съдържат мая, която също може да е проблем, ако има пропускливи черва (което често съпровожда хашимото) и превес на лоши бактерии в червата.


Една новина от мен: Съвсем скоро ще се сертифицирам за AIP coach (ако издържа изпита), по системата на Сара балантайн (автор на AIP, който стриктно следвах 3 месеца и ми помогна много за ремисията на моето Хашимото), Мики Трескот и Анги Алт. След като си получа сертификата ще разкажа как постигнах ремисия на Хашимото 🙂

отслабване с храна

Искаш ли да влезеш във форма, докато хапваш любимите си ястия, адаптирани от мен във вариант с храни източници? Изпрати ми имейл само 2 думи “искам промяна” и започваме да работим по твоята програма за промяна на начина на живот. Виж какво постигнаха други читатели. Тук е описана програмата за промяна на начина на живот.

Оставям те с разказа на Ади:

Здравейте,

Казвам се Ади и съм на 33 години.

Преди шест години, в резултат на силен и продължителен стрес се разболях от тиоридит на Хашимото и понижена функция на щитовидната жлеза. Заболяването протича незабележимо, а симптомите могат лесно да бъдат сбъркани с преумора. За това разбрах, че съм болна твърде късно, когато вече процесите бяха необратими.

/Бележка от Руми: ремисия на Хашимото е възможна. При мен се получи! Антителата ми вече са в норма./

Първата година се сблъсках с неконтролируемата и стихийна промяна на тялото си. Винаги съм спортувала и не съм прекалявала с храната, но наддадох ужасно много килограми за кратко време. Не можех да се позная и самочувствието ми се изравни със земята, чувствах се виновна и депресирана при всяко ядене.

Първоначално се опитах да се справя сама. Обичайните кратки диети, които всеки пробва не дават никакъв резултат. Ходех по три пъти в седмицата на аеробика, но освен изтощение нямаше никакъв друг ефект. Нямах никакъв контрол над килограмите си, чувствах се грозна, стара и безпомощна.

Започнах да се срамувам от тялото си. Обличах се само в черно, за да прикрия паласките си. Избягвах да излизам с приятели, избягвах снимките, не ми се ходеше на море.

След известно време започнах да свиквам със заболяването, със симптомите му и приех,че ежедневният прием на хапчета ще ме съпътства до края на живота ми.

Допитах се до лекар диетолог- ендокринолог, който ми направи пълни изследвания и диета. Проблемът беше, че програмата включваше консултации и повтаряне на изследванията (общо около 250 лв) всеки месец. Беше ми невъзможно да вместя такъв разход в бюджета си.

В един момент просто се отчаях и приех, че тялото ми никога повече няма да е под мой контрол, че увереността ми няма да се върне. Казах си: край със самочувствието.

Случайно разбрах за Руми от приятелка, която от години следеше сайта й. Разгледах страничката и ми направи впечатление колко позитивни, надъхващи и смислени са съветите на Руми.

За пръв път отслабването ми се стори постижим, логичен и последователен процес. Преди това свързвах диетата с чувство на вина, безсилие и провал. За пръв път започнах да гледам на отслабването като цел, по пътя към която развиваш не само тялото си, но и качества като дисциплина, постоянство и търпение.

Свързах се с Руми. Първото нещо ,което ми направи впечатление е, че тя отдели време да изготви меню съобразено с моето ежедневие, вкус и бюджет. Когато го прочетох се зарадвах, че имам толкова много и разнообразна храна. Даже бяха включени рецепти, за които сама не бих се сетила.

Диета вече не означаваше глад, лошо настроение и лишения, а правилно хранене, което не затруднява организма ти – вместо това му дава сила. Липсата на захар, алкохол и глутен ми се отрази моментално. В последствие разбрах, че глутенът се отразява много на хора с болна щитовидна жлеза. /Бележка от Руми: Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Не е заболяване на щитовидната жлеза/.

Бях толкова щастлива – имаше надежда. Започнах и тренировките. Хареса ми, че са разделени на три нива, така че силата, издръжливостта и координацията се развиват постепенно.

Осъзнах каква е била грешката ми, когато скочиш от начало на най-суровия хранителен режим и най-интензивните тренировки, много е вероятно тялото ти да не се справи. Възможно е да се разочароваш и да се почувстваш като неудачник. Ключът е в постоянството, малки стъпки всеки ден, всеки ден опитваш да си по-добър от вчера, да направиш една лицева опора повече… докато постигнеш целта си.

Да промяната става бавно, особено при човек със заболяване, но е важна позитивната нагласа.

В това отношение Руми помага страшно много. Винаги е позитивна, винаги поощрява и е много търпелива.

Чувството, че здравето и външността ти отново са в твои ръце, усещането да си купиш нова рокля, да покажеш краче без да те е срам, да се снимаш с приятели без да се криеш отзад в ъгъла, да плуваш и да чувстваш, че гърба ти е достатъчно силен за да се справи с натоварването, са незаменими.

Смело мога да кажа, че след пътя, който извървяхме с Руми моето мото е:
“Бъди позитивна, бъди постоянна, бъди последователна!”

отслабване с тренировки

Изпрати ми имейл само 2 думи “искам промяна” и започваме да работим по твоята промяна. Никога няма да е подходящото време, трябва да се научиш да си във форма, докато животът се случва с проблеми и радости 🙂