Как Да Отслабна?

“Как да отслабна Х кг. за Y дни?”

Гледайте видеото по-долу или прочетете под него какъв е механизмът на отслабване, как точно се горят мазнини в тялото.

1. Решавате да отслабвате само като намалите храната.
Намалявате храната като следвате меню енергиен недостиг, т.е. ядете по-малко енергия/храна от колкото имате нужда. Когато има недостиг на енергия тялото се обръща към запасите си, за да си набави такава. Тялото има 2 източника на складирана енергия – мазнини и мускули. Без упражнения разграждането на мускулите за енергия е по-лесно от разграждането на мазнините за енергия. За превръщането на съществено количество мазнини в енергия трябва значително количество кислород – това е причината бягането да е толкова популярно за отслабване, защото при него се увеличава притокът на кислород в тялото и е възможно съществено количество мазнини да се използва за енергия.

Вие обаче не правите упражнения, а само намалявате храната, т.е. нямате увеличен приток на кислород, съответно изгаряте минимално допълнително количество мазнини за енергия. За сметка на това тялото разгражда мускулите ви, за да си набави необходимите ресурси. Резултатът е, че отслабвате на килограми, като сваляте известно количество мазнини, но много повече мускули, т.е. след края на менюто сте по-слаби на тегло и мерки, но не изглеждате стегнати и здрави, а пухкави, меки и подпухнали, макар кантарът да показва по-малко…

2. Отслабвате с умерено хранене и тренировки.
Това е начинът за отслабване 🙂 Отново има недостиг на енергия и тялото пак се обръща към мазнините и мускулите, за да си набави ресурси. Обаче вие всеки ден (или редовно) използвате мускулите си и тялото си мисли „Хм, тези мускули ми трябват да правя едни трудни движения всеки ден, ако ги разградя как ще правя тези трудни движения? Не, няма да ги пипам или само малко ще взема от тях, а ще разградя мазнините..” Тялото ви е умно и не разгражда тъкани,които му трябват. Освен това понеже тренирате редовно, вие редовно увеличавате притока на кислород в тялото и създавате среда за окисляване на мазнините до енергия 🙂

3. Отслабвате само с упражнения
1 час упражнения средно гори 300-600 калории, в зависимост от интензивността. Но повечето хора тренират съвсем леко, колкото да кажат, че са тренирали. Симптоми, че тренирате леко са: ако не сте усещали недостиг на въздух (задъхване), ако не усетили болка мускулен отказ (не винаги, но от време на време трябва), ако след тренировка не сте изпотени, ако след тренировка не усещате мускулна умора (в добрия смисъл), ако не сте усещали пулса си без да има нужда да докосвате вените си ….

Основната ми мисъл, е че ако не ви е трудно докато тренирате, не горите кой знае колко енергия и не се възползвате от повдигането на метаболизма след тренировката.

Да приемем, че горите 200-300 калории с 1 тренировка. В чаша фреш (прясно изцеден плодов сок) има повече калории от колкото сте изгорили. Или в кафето, със сметана, захар и няколко бисквити към него определено има над 200 калории. Тогава как смятате да отслабвате като не създавате енергиен недостиг? Само с тренировка е много трудно да се създаде енергиен недостиг/дефицит.

Тогава решавате към тренировката да добавите “ограничаване на храната”. Ограничаване на храната не означава нищо! Трябва ви точен план какво и колко се яде, особено, ако сте опитвали до сега да отслабвате и не сте успявали. Ако правите едно и също нещо всеки път, не очаквайте различен резултат! Т.е. ако не можете да отслабнете с ограничаване на храната и малко повече движение, очевидно това не работи и ви трябва нещо, което е изпитано и работи.

Единственият начин за отслабване на корема, дупето, бедрата, ръцете …. е хранителен режим, който създава енергиен дефицит, съчетан с тренировки за цялото тяло (а не само с упражнения за корем, например).

Как да отслабна?
Моята програмата за отслабване с храна включва изпитан хранителен режим 28 дни и 6 тренировки за цялото тяло. Много хора отслабнаха с тази програма и не само това, здравето и самочувствието им се подобриха.