Храна Лавина и храна Комфорт

Храна Лавина и храна Комфорт са любими твои храни, но ти влияят по различен начин.

Храна Комфорт е тази, която прави следването на здравословното хранене лесно и приятно.

Храна Лавина е такава храна, която отключва апетита ти не само за нея, но и за други храни. Храната Лавина е трудна за овладяване и балансиране.

Докато четеш по-надолу, дай си сметка кои любими храни са Комфортни и кои Лавина.

Давам пример с мен. За мен виното е храна Комфорт (за други хора може да е храна Лавина). Ако с вечерята изпия чаша вино се чувствам доволна и щастлива и нямам нужда от десерт или много храна.

За мен е важно да се чувствам доволна след вечеря. Важно е да не се чувствам ограничена. Чаша вино добавя лукс към вечерята ми и си лягам доволна (и луксозна ха ха).

Храната Комфорт е храна, която с лекото те кара да се придържаш към здравословното хранене.

Когато приемаш храна Комфорт е малко вероятно да прекалиш с друга храна.

Когато за вечеря имам храна Комфорт, лягам си доволна и сита.

Твоята цел е да откриеш кои са тези храни Комфорт и да включиш в менюто си колкото може повече от тях (по-често, а не в по-големи количества).

Имам приятелка, за която виното е храна Лавина. След като изпие една чаша, иска и втора и трета. Отваря й се апетита и яде повече от обикновено, че и десерт иска.

За различните хора, различни храни са Комфорт и Лавина.

След като идентифицираш кои са твоите храни Лавина – избягвай ги. Изобщо не ги докосвай.

Имай предвид, че храните Комфорт също са ти любими, не е нужно да са броколи и спанак. Храните комфорт може да са пица и спагети, шоколад, може да са всичко. Те са такива храни, след които като хапнеш малко се чувстваш добре и си доволна. Не се чувстваш лишена или все едно си на диета.

Храните Лавина също са ти любими, но от тях не можеш да хапнеш малко или пък отключват прищявката ти за други храни (използвам Приюявка за cravings, ако има по-добър превод, моля сподели). Храните Лавина са “без едно мога, с едно не мога” и те карат да копнееш за Прищявки.

Много често виждам как слаби хора се хранят всъщност с пица, баничка и солети. Обаче като ги наблюдавам известно време виждам, че те не си ядат цялата пица, а само половината. Вероятно се хранят интуитивно, като избират каквото обичат. И понеже винаги избират каквото обичат, чувстват се доволни и нямат нужда да прекаляват с храната.

Пицата обикновено се смята за нездравословна храна, но зависи как е направена. И да, има варианти, които са с качествени продукти и допринасят за добрата форма целогодишно. Освен това, ако сле парче пица се чувстваш доволна и това ще те държи в 80% здравословно хранене, то често включвай парче пица, защото тя е твоя храна Комфорт и с нея влизаш в перфектна форма, защото не копнееш за Прищявки.

Когато работя с клиенти, първото което правя е да ги разпитам подробно какво обичат да хапват, защото искам да се чувстват като на пиршество, а не като на диета. Не харесвам диетите от времето, когато следвах всяка глупава диета дочута от уста на уста (тогава нямаше интернет ха!).

Менюто, което изготвям за клиентите, трябва да може да се следва цял живот. Не включвам в менютата само захар и хидрогенирани мазнини.

Ако обичаш пица, показвам ти как да я приготвиш така че да е вкусна, насищаща и любима и да храна Комфорт за теб.

Преди години не позволявах на клиентите да ядат шоколад, докато не разбрах, че има два вида хора. Такива, които хапват 20 грама и са щастливи и после си следват менюто с радост (шоколадът е храна Комфорт за тях). И втори вид, които след като опитат шоколад изяждат го целия, че и втори си вземат (шоколадът е храна Лавина за тях).

Не е виновен шоколада, а различното ни отношение към него. Дай си сметка дали за теб той е храна Комфорт или храна Лавина.

За да е полезна статията, в коментарите изброй храните, които те правят щастлива и ти създавам комфорт и храните, които те повличат като като лавина да ядеш и пиеш неконтролирано. Направи си това кратко упражнение 🙂